База на податоци забрзување, SQL и SQL во RAM меморија.

Традиционалните SQL бази на податоци имаат нова функција која ги забрзува во RAM меморијата. Овој член објаснува како MaxVeloSSD ги забрзува дури и овие нови технологии.Во RAM меморијата Базите на податоци уживаат голема популарност поради нивната изведба. Тие можат да бидат многу пати побрзо од конвенционалните системи. Се прашувавме до кој степен перформансите може да се зголемат со нашиот софтвер и да се направат соодветни тестови. Прво, може да се каже многу јасно: Да, дури и во RAM-бази на податоци, со до 33% повеќе перформанси, нашиот софтвер значително ја подобрува перформансата. Ние тестираме пазарната стандардна SQL база на податоци на тврдиот диск и SSD во согласност со инструкциите на производителот и постигнавме соодветни резултати. Потоа го инсталиравме MaxVeloSSD, RAMSSD кеширање на софтверот од EliteBytes на компјутерот на базата на податоци и повторно ги извршуваше истите тестови. Резултатот беше зголемување на перформансите на 133% со помали хардверски барања! Целокупната проверка на испитувањето, вклучувајќи време на мерење, може да се најде подолу.


Резултати: ДБ целосно на SSD (со тоа сеуште без кеш): 135 секунди. DB целосно на HDD со MaxVeloSSD како RAMSSD кеш (sO): 90 секунди. Замена на датотеката LOG не ги промени резултатите од кеширањето мерливо. Сепак, ова е различно со конвенционалното работење InRAM и InDisk: тука е неопходно за перформансите.


Хардвер: AMD Ryzen 7 1700 процесор, 32 GB DDR 4 RAM, MSI B350M матична плоча. Samsung 960 EVO NVM 230 GB SSD како кеш. 1 повеќе SSD како база на податоци LOG уред. 1 Toshiba HDWD 120 2 terabyte домаќин диск. MaxVeloSSD беше доделен 10 GB RAM и 230 GB SSD како кеш за 2TB домаќин волумен. Оперативниот систем и базата на податоци се на овој том. За оптимални перформанси важно е да ја зачувате датотеката LOG на датотеката на дополнителен SSD.


Софтвер: Оперативен систем: Microsoft Windows Server 2016 База на податоци: Microsoft Sql Server 2016. EliteBytes MaxVeloSSD Professional Version 3.2. Бенчмарк / оптоварување генератор: AdventureWorks 2016 примери. Суд: https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=49502